Bereid u voor op mogelijke gevolgen van het Coronavirus

27 Mar 2020

De ontwikkelingen met betrekking tot het Coronavirus volgen elkaar snel op. Het aantal besmettingen wereldwijd loopt op en ook in Nederland zijn inmiddels 18 besmettingen bevestigd door het RIVM. Met alle gevolgen van dien. Ook u als werkgever gaat de gevolgen voelen of voelt ze wellicht al. Uw medewerkers kunnen ziek worden. Of de levering van onderdelen stagneert waardoor u uw afspraken met klanten niet na kunt komen. Het is dan ook belangrijk u zo goed mogelijk voor te bereiden op de mogelijke gevolgen. We zetten voor u een aantal zaken op rij waar u op moet letten.

Maatregelen binnen uw organisatie

Als werkgever bent u verplicht een veilige werkomgeving te bieden. Bekijk daarom welke maatregelen u binnen uw organisatie moet en wilt nemen. Informeer ook uw medewerkers hierover. Als leidraad kunt u hiervoor de richtlijnen van het RIVM aanhouden en de informatie die de Rijksoverheid geeft.

Wel of niet werken

In principe kunnen medewerkers die geen ziekteverschijnselen hebben gewoon werken. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een richtlijn opgesteld voor het reizen naar of terugkomen uit risicogebieden. Op http://www.nederlandwereldwijd.nl vindt u het meest actuele overzicht van risicogebieden.

Als uw medewerkers uit een risicogebied komen

Het RIVM heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor mensen die uit een risicogebied terugkomen. Deze richtlijnen gelden ook voor uw medewerkers en zien er op dit moment als volgt uit:

  • Komt uw medewerker terug uit een risicogebied (geel) met betrekking tot het coronavirus, dan kunnen zij gewoon komen werken. Ervaart hij of zij enige gezondheidsklachten die behoren tot de kenmerken van het coronavirus (koorts, kortademigheid, hoesten, luchtwegklachten)? Laat uw medewerker dan per direct thuis werken en direct telefonisch contact opnemen met de huisarts. 
  • Komt uw medewerker terug uit een land waar het reisadvies als oranje of rood staat aangemerkt als gevolg van het heersende coronavirus? Laat uw medewerker dan twee weken thuis te werken.

Als een gebied een negatief reisadvies heeft en uw medewerker privé naar het gebied afreist, dan bent u als werkgever niet per definitie verantwoordelijk voor mogelijke consequenties voor de werknemer.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Als werkgever kunt u hier ook aan bijdragen. Denk aan het annuleren van zakenreizen als deze niet noodzakelijk zijn en het treffen van extra hygiëne maatregelen binnen de organisatie. Ook hiervoor kunt u de richtlijnen van het RIVM volgen of de richtlijnen van uw Arbodienst. De belangrijkste zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie

Om de gevolgen van het Coronavirus voor uw organisatie zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wij raden u aan daarom aan de website van het RIVM of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Heeft u vragen met betrekking tot uw verzekeringen die u via Vanbreda Risk & Benefits heeft lopen? Neem dan contact met ons op via 088 – 273 32 00 of stuur een mail aan info@vanbredanl.com. Onze adviseurs helpen u graag verder.