PLEZIERVAARTUIG

Goed verzekerd het water op!

Wat is er fijner dan met uw eigen boot het water op tijdens een zomerse dag? U kent de vaarregels en heeft uw boot al vaarklaar gemaakt. Sta dan ook nog even stil bij de vraag of u uw boot goed verzekerd heeft.

Uw sloep of boot verzekeren?

Op dit moment varen er in Nederland zo’n 500.000 boten rond, waarvan ongeveer 20 procent niet verzekerd is. Deze bootbezitters nemen een groot risico. Maar ook als u wel een pleziervaartuigverzekering heeft, is aandacht voor uw polis belangrijk. Want zijn de belangrijkste risico’s wel afgedekt? De gemiddelde schade aan een boot loopt al snel in de duizenden euro’s.

Verzekerd tegen schade, zinken en diefstal

Misschien twijfelt u nog en vraagt u zich af waar u uw pleziervaartuig dan tegen verzekerd. We zetten het op een rij:

Schade

De meest voorkomende oorzaken van bootschade zijn aanvaringen, beroeringen met de bodem of een obstakel onder water en storm. Het gemiddelde schadebedrag dat verzekeraars uitkeren na schade aan boten is 4.824 euro. Ook brand kan uw boot behoorlijk beschadigen. De kosten kunnen dan zeer hoog oplopen.

Zinken

De schade na bijvoorbeeld een aanvaring kan zo groot zijn dat uw boot zinkt. Maar ook als uw vaartuig in de winter in het water blijft, is er een risico. Check uw boot in deze periode daarom regelmatig, zeker na een zware storm, sneeuwval, dooi en extreem hoog of laag water.

Diefstal

Ieder jaar worden er ruim 1.200 pleziervaartuigen gestolen, waarvan slechts 5 procent wordt teruggevonden. En van de 2.100 buitenboordmotoren die jaarlijks worden ontvreemd komt 1 procent weer terug bij de rechtmatige eigenaar. Soms stelt de verzekeraar als eis dat u de boot beveiligt met een sterk keurmerkslot. Schaf eventueel een extra slot aan voor de buitenboordmotor.

Beveilig ook uw inboedel

Misschien laten dieven uw boot en buitenboordmotor met rust, maar hebben ze het gemunt op uw inboedel. Beveilig uw boot daarom met een inbraakalarmsysteem en laat met stickers zien dat dat systeem aanwezig is. Er bestaat ook een stil alarm dat u aan uw mobiele telefoon kunt koppelen. En sommige alarmsystemen geven meldingen bij brand, binnendringend water of een gaslekkage.

Verzekering op maat voor uw pleziervaartuig

Iedere boot is anders en het is daarom belangrijk om een verzekering op maat te kiezen. Net als bij een autoverzekering kunt u bij de pleziervaartuigverzekering kiezen uit verschillende vormen: de WA-verzekering, de beperkte casco- en de volledige cascoverzekering. Daarnaast zijn er aanvullende dekkingen mogelijk zoals een ongevallendekking, pechhulp of een rechtsbijstandverzekering.

Meer weten?

Wilt u weten welke dekking past bij uw boot? Of wilt u meer weten over vergelijkingen, berekeningen en advies. Kelly Langenberg helpt u graag verder.