Steeds meer fraude met Apple gift cards

Ook u heeft ze waarschijnlijk in de winkel hangen: gift cards van Apple. Steeds vaker ontvangen wij meldingen van supermarktondernemers bij wie fraude is gepleegd met deze kaarten. In een recent geval ging het om €1600,-. Een flink bedrag.

Werkwijze fraudeurs

Hoe gaan deze criminelen te werk? Zij pakken de Apple gift cards uit uw winkel en gaan naar de kassa om hier geld op te laten zetten en af te rekenen. Zij rekenen alleen niet de kaarten af die zij net hebben gepakt maar kaarten die zij al eerder hebben meegenomen. Uw kassière scant de kaart en zet hier het gevraagde tegoed op. De kaart wordt op dit moment geactiveerd en een handlanger haalt het tegoed direct van de kaart.

Vervolgens wilt de ‘klant’ afrekenen maar werkt zijn of haar pinpas niet. De aankoop wordt geannuleerd. Omdat de kaart al wel geactiveerd was, brengt Apple het tegoed bij u in rekening, terwijl uw ‘klant’ hier niet voor betaalt. En u moet dus betalen voor iets wat u niet verkocht heeft.

Maatregel aanbieder werkt maar beperkt

De aanbieder van Apple gift cards heeft inmiddels ingesteld dat er voor maximaal € 200,- aan tegoed op de gift card gezet kan worden. Deze maatregel werkt echter maar beperkt. Wat bijvoorbeeld nu al gebeurt is dat mensen hetzelfde truckje bij vier kassa’s tegelijk proberen om er dan alsnog met € 800,- vandoor gaan.

Voorkom deze vorm van fraude

Op dit moment ontvangen wij vooral schademeldingen specifiek voor Apple gift cards. Dezelfde vorm van fraude is wellicht ook toe te passen op andere gift cards. Verkoopt u gift cards van Apple of een ander merk? Dan is het belangrijk om uw medewerkers te wijze op deze vorm van fraude. Of plaats de gift cards eventueel achter de service balie. Zo houdt u zelf de regie op welke kaart (en hte daarbij horende nummer) de klant ontvangt en afrekent en weet u zeker dat deze er niet vandoor gaat met de codes.