Het hoe en waarom van een UBO-verklaring

Om verzekeringen te mogen sluiten, bestaande polissen te wijzigen of schadeclaims uit te betalen, zijn wij verplicht om ieder(e twee) jaar een zogenaamde UBO-verklaring op te vragen bij onze relaties. Wat is dit en waarom hebben wij deze nodig?

Wat is een UBO?

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner en is altijd een natuurlijk persoon. Kort gezegd is de UBO de bedrijfseigenaar of degene met de uiteindelijke zeggenschap binnen de organisatie.  Een organisatie kan meerdere UBO’s hebben.

Waarom een UBO registreren

Als verzekeringsmakelaar moeten wij voldoen aan de regels van de Wet op het financieel toezicht en de Sanctiewet. Deze regelgeving is onder andere bedoeld om te voorkomen dat verzekeringsgelden in verkeerde handen terecht komen en bijvoorbeeld gebruikt worden om terrorisme mee te financieren. Wij zijn daarom verplicht om voor al onze relaties een cliëntonderzoek te doen. Het bepalen van de UBO is daar onderdeel van.

KvK registratie niet voldoende

U heeft ook een UBO-registratie moeten doen voor de Kamer van Koophandel (KvK). Helaas kunnen wij geen gebruik maken van deze registratie omdat niet alle gegevens van de KvK openbaar zijn. Wij moeten  daarom een eigen UBO-administratie aanleggen.

Hoe wij te werk gaan

Afhankelijk van onder andere het vestigingsland van uw bedrijf en het soort verzekering sturen wij u jaarlijks of om het jaar een beveiligde link waarmee u snel online en op een veilige manier de gegevens aan ons kunt verstrekken. Zijn de UBO’s van uw organisatie op dit moment nog niet bij ons bekend? Dan nemen wij binnenkort contact met u op om deze bij u op te vragen. 

Meer informatie?

Heeft u nog vragen over de UBO-verklaring? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.