Irene van der Vaart

Werkt bij Vanbreda sinds:     1-6-2015
Huidige functie:     Adviseur Zorg en Inkomen
Studie:     Bachelor Sociologie – Universiteit Groningen
Master Vraagstukken van Beleid en Organisatie – Universiteit Utrecht

“Wat ik voor werk doe? Ik adviseer ondernemers over hun financiële risico’s rondom verzuim en arbeidsongeschiktheid”. Als ik dit vertel zijn mensen vaak heel geïnteresseerd. Hoe anders is dat als ik zou zeggen “Ik ben verzekeringsadviseur”. Verzekeringswerk heeft niet zo’n goed imago en dat is jammer, want er zit een hele leuke wereld achter waarin je echt iets toe kunt voegen voor ondernemers. Dat kan een verzekering zijn, maar dat is niet altijd zo. Dat is helemaal afhankelijk van de situatie van die specifieke ondernemer en ik geef daar eerlijk en onafhankelijk advies over.

‘Eigenlijk doe je voor een klant boodschappen in verzekeringsland.’

Ik kende de verzekeringswereld niet voordat ik ging solliciteren bij Kettlitz Wulfse Verzekeringen, inmiddels Vanbreda Risk & Benefits. Woorden die mij opvielen in de vacature van Young Professional waren ‘positief kritisch’, ‘lef’ en ‘vragen durven stellen’. Die combinatie met een platte organisatie sprak mij aan. Tijdens mijn sollicitatie werd verteld dat je eigenlijk boodschappen doet in verzekeringsland voor jouw klant en hem in brede zin adviseert over de financiële risico’s die hij mogelijk loopt in zijn onderneming. Je zoekt dingen uit voor iemand die daar echt naar vraagt. Je hebt contact met de klant, vergelijkt producten en onderhandelt voor de beste deal voor jouw klant.

‘Ik vind het leuk dingen uit te zoeken voor iemand die met een vraag naar ons toe komt.‘

Het leuke aan het Young Professional programma vond ik dat je meteen in een team aan de slag gaat. Je bent in je dagelijks werk meteen heel specialistisch en met echte klanten bezig. Terwijl je tijdens de kennissessies voor Young Professional juist kennis maakt met het verzekeringsvak in de breedste zin. Hierdoor leg je een goede basis en kun je in de toekomst ook nog andere kanten op kan als je dat wilt. Daarnaast ontwikkel je ook snel in je persoonlijke vaardigheden omdat je met andere Young Professionals start en veel met elkaar kunt delen en overleggen. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat je nog niets weet. Sterker nog, een frisse blik en kritische vragen worden juist erg op prijs gesteld. Op deze manier leer je zelf heel snel nieuwe dingen én help je meteen de organisatie te verbeteren.

‘De sfeer binnen de organisatie is heel prettig. Er is ruimte voor kritische vragen en je kunt echt je stempel drukken.’

Als je het leuk vindt om dingen uit te zoeken en je niet bang bent om dingen te leren en naar je toe te trekken, dan is Vanbreda de ideale werkgever. De organisatie hecht veel belang aan uitdaging en ontwikkeling en de sfeer is heel prettig. Er is ruimte voor kritische vragen en men staat open voor verbeteringen. Je kunt echt je stempel drukken.