EHIC (Europese zorgkaart)

29 Aug 2018

Achterop uw Vanbreda zorgpas vindt u de Europese zorgkaart EHIC (European Health Insurance Card). Neem uw pas altijd mee als u op reis gaat. Met de EHIC kunt u in veel Europese landen aantonen dat u verzekerd bent.

Op de pas staan de telefoonnummers waarmee u ons vanuit het buitenland kunt bereiken. Uw Vanbreda zorgpas is een persoonlijke gratis pas.

Met uw EHIC hoeft u (meestal) niks voor te schieten

Als u uw EHIC laat zien, weet de zorgverlener in het buitenland dat u verzekerd bent en bij welke verzekeraar. U heeft, wanneer uw verzekeringsdekking niet is opgeschort of wanneer uw polis niet is beëindigd, dan recht op de vergoeding van de kosten van medische zorg volgens het sociale stelsel uit het land waar u dan verblijft. Dat zorgt ervoor dat u niet eerst zelf (vaak grote bedragen) voor hoeft te schieten. De kaart geldt niet voor zorg waarbij de reis naar het buitenland als doel had om daar zorg te verkrijgen.

Vanbreda Alarmcentrale: uw eerste aanspreekpunt

Bel altijd eerst met onze alarmcentrale als u medische zorg nodig heeft in het buitenland. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar. U vindt het telefoonnummer op de achterkant van uw zorgpas.

EHIC niet geaccepteerd in privé-ziekenhuizen

Privé-ziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat u meestal zelf de kosten moet voorschieten. U kunt dan achteraf de nota's bij ons declareren. Privé-ziekenhuizen vindt u vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Is uw combipas nog geldig?

De EHIC is, in tegenstelling tot de reguliere zorgpas, één jaar geldig. De vervaldatum kunt u terugvinden op de EHIC zijde van de combipas. Is de vervaldatum verstreken? Dan dient u zelf een nieuwe pas bij ons aan te vragen via Mijn Vanbreda of door te bellen/chatten met onze team particulieren. Uiteraard is uw EHIC alleen geldig zolang u ook daadwerkelijk verzekerd bent bij Vanbreda Risk & Benefits.

In welke landen gebruikt u de EHIC?

De EHIC is geldid in Australië, België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. 

De EHIC kan ook gebruikt worden in de Azoren, Canarische eilanden, Ceuta, Frans Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Melilla, Réunion en St Martin.