Opname in buitenlands ziekenhuis. Betaalt u dat zelf?

18 Feb 2019

Een auto-ongeluk, een geval van voedselvergiftiging of een rare valpartij. U kunt tijdens uw vakantie in het buitenland naar een dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen. Bent u daarvoor verzekerd of betaalt u de kosten zelf? Zeven aandachtspunten op een rijtje.

  1. Uw basiszorgverzekering vergoedt medische hulp in het buitenland. Maar u krijgt alleen spoedeisende hulp vergoed.
  2. De basisverzekering vergoedt alleen het Nederlandse tarief. Zijn de tarieven in het buitenlandse ziekenhuis hoger, bijvoorbeeld omdat u in een privékliniek ligt? Dan betaalt u de rest zelf. Dat risico kunt u wel afdekken met een aanvullende zorgverzekering of een goede reisverzekering.
  3. De basisverzekering biedt geen of alleen een beperkte vergoeding voor kosten die voortvloeien uit risicovolle activiteiten. Gaat u duiken, skiën of bergbeklimmen? Verzeker u dan bij met een speciale dekking op de reisverzekering.
  4. Medische hulp in het buitenland valt onder het (verplichte én vrijwillige) eigen risico van de basisverzekering. Daar hoeft u geen last van te hebben als u medische hulp op de reisverzekering opneemt. Lees na in de polisvoorwaarden of uw verplichte eigen risico dan vergoed wordt. Zelfs uw vrijwillige eigen risico kunt u bij sommige verzekeraars meeverzekeren.
  5. U moet in het buitenland kunnen aantonen dat u verzekerd bent. In de EU-landen en in Noorwegen, IJsland, Lichtenstein, Macedonië, Zwitserland en Australië, kunt u de Europese gezondheidskaart laten zien. Die staat vaak achter op uw verzekeringspas. Zo niet dan kunt u de pas aanvragen. Gaat u ergens anders op vakantie? Neem dan altijd een bewijs mee dat u verzekerd bent.
  6. Ook als u kunt aantonen dat u verzekerd bent, kan het zijn dat u de rekening vooruit moet betalen. De kosten kunt u dan declareren bij uw zorg- of reisverzekeraar. Als u kiest voor een reisverzekering met een dekking voor medische hulp in het buitenland, kunt u een alarmcentrale inschakelen na een ongeluk of wanneer u ziek wordt. Die betaalt dan in principe de rekening. En doet nog meer: de ziekenhuisopname regelen, overleggen met de behandelend arts welke zorg die u nodig heeft en uw familie inlichten, bijvoorbeeld.
  7. Als u door uw medische situatie langer dan verwacht in het vakantieland moet blijven, kunt u die kosten vergoed krijgen via uw reisverzekering. Moet u uw reis afbreken, dan biedt een annuleringsverzekering uitkomst.

Geen gedoe, geen kosten
Als u op vakantie medische hulp nodig heeft, wilt u geen gedoe en geen onverwachte kosten. Daarom is een goede reis- en annuleringsverzekering heel belangrijk. Wilt u meer weten? Neem contact op met Yvonne Kroon.