Ramp op vakantie. Wie betaalt de kosten?

10 Jul 2019

U gaat op vakantie voor ontspanning en rust. Toch kan zich onverwacht een ernstige calamiteit voordoen, een natuurramp bijvoorbeeld of een aanslag. Wat moet u doen in zo'n situatie? Krijgt u de eventueel gemaakte kosten vergoed? En welke maatregelen kunt u treffen voor vertrek?

Als u in een rampsituatie terechtkomt, stel u dan zo snel mogelijk in veiligheid en volg de instructies van hulpverleners op. Zodra u kunt, neemt u contact op met de alarmcentrale van uw reisverzekering. Zij kunnen hulp sturen of u vertellen wat u moet doen.

Kosten vergoed?

Wanneer u door een natuurramp, burgeroorlog of aanslag uw vakantie af moet afbreken of annuleren, biedt de annuleringsverzekering daarvoor meestal geen dekking. Maakt u in verband met de ramp extra kosten, bijvoorbeeld voor reis of verblijf? Veel reisverzekeringen bieden voor die kosten een (beperkte) dekking als het om een natuurramp gaat en als de aangesloten alarmlijn u toestemming heeft gegeven die kosten te maken. Ook als u het slachtoffer wordt van een relletje, kan de verzekeraar uitkeren. Maar voor een terroristische aanslag geldt dat meestal niet.

Calamiteitenfonds en NHT

Kunt u dan helemaal geen tegemoetkoming krijgen voor annulering of voor gemaakte kosten bij een natuurramp? Jawel, als uw reisorganisator aangesloten is bij het Calamiteitenfonds kan die een schadevergoeding regelen. Vraag bij het boeken van de reis expliciet of uw reisorganisator bij dit fonds is aangesloten. Voor schade door een terroristische aanslag hebben verzekeraars gezamenlijk de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden (NHT) opgericht. Dit fonds kan een vergoeding uitkeren.

Tref voorzorgsmaatregelen

Kunt u voorkomen dat u met een calamiteit te maken krijgt tijdens uw vakantie? Niet helemaal. Maar u kunt wel enkele voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Informeer vooraf of uw vakantiebestemming veilig is volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken. U kunt daarvoor ook de Reisapp downloaden.
  • Zet het nummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
  • Zorg dat u genoeg geld achter de hand heeft voor onverwachte situaties.
  • Neem meerdere betaalmiddelen mee naar het buitenland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
  • Laat thuisblijvers weten wat uw reisplannen zijn. Geef ze een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens en geef ze het IMEI nummer van uw telefoon. U vindt dit nummer door *#06# in te toetsen op uw telefoon. Zet ook het nummer van uw contactpersoon als ICE-nummer in uw telefoon. Hulpdiensten kunnen in geval van nood dit nummer bellen zonder uw telefoon te ontgrendelen.

Goed verzekerd op reis

Sluit een goede reisverzekering af die de kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring, ziekenhuisopname en extra reis- en verblijfkosten. Wij weten wat verschillende reisverzekeraars te bieden hebben. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar wat wij je kunnen bieden? Neem dan contact op met Kelly Langenberg. Zij helpt u graag verder.