Thuiswerken en online vergaderen? Voorkom cybercriminaliteit!

20 Mar 2020

 

Het zijn vreemde tijden. Het openbare leven ligt zo goed als stil. Vanwege het coronavirus zijn sportclubs, scholen en restaurants gesloten. Waar mogelijk werken mensen vanuit huis. Hoewel het voor velen even wennen is, biedt dit nieuwe kansen. Medewerkers worden creatiever en komen tot nieuwe manieren van samenwerken, met name via het internet. Helaas maken cybercriminelen gebruik van de onbekendheid en onervarenheid hiermee. Het is dan ook belangrijk om uw medewerkers hier bewust van te maken.

Thuiswerken op de digitale snelweg

Daar waar mogelijk faciliteren bedrijven thuiswerken. ICT-bedrijven helpen thuiswerkplekken zo goed en veilig mogelijk ingericht te krijgen. Business-skype, Microsoft Teams, Zoom, Webex, Facetimen. Het zijn populaire tools die veel gebruikt worden om het dagelijks werk zoveel mogelijk door te laten lopen.

Extra aandacht voor digitale veiligheid

Door deze (grote) technische aanpassingen ontstaan andere online-werksituaties. Situaties waar veel mensen nog weinig ervaring mee hebben. Juist nu verdient cyber security daarom extra aandacht.

Coronaphishing

De nieuwe term ‘Coronaphishing’ heeft zijn intrede al gedaan. Cybercriminelen maken op verschillende manieren misbruik van de actualiteit. Zij geven zich via e-mails (phishing) en sms’jes (smishing) uit voor overheden, (nep)bedrijven of werkgevers. Om schade toe te brengen, informatie te verkrijgen en allerlei andere redenen om hier financieel gewin uit te halen. Ook doen zij zich voor als het RIVM en sturen ze ‘besmette’ e-mails in de hoop zoveel mogelijk malware geïnstalleerd te krijgen.

Voorkom cybercriminelen hun slag kunnen slaan

Om te voorkomen dat uw organisatie slachtoffer wordt van cybercriminelen, is het belangrijk de medewerkers die thuis werken goed voor te lichten. U kunt dit doen door een ‘spelregels’ op te stellen. Om u hierbij te helpen zetten we er een aantal voor u op een rij:

  • Gebruik alleen een laptop van de zaak
  • Gebruik een beveiligde, liefst VPN-verbinding
  • Gebruik alleen door het bedrijf goedgekeurde tools voor communicatie
  • Stel Twee factor authenticatie verplicht
  • Bewaar geen bestanden buiten de bedrijfsomgeving
  • Verwijder e-mails met het verzoek om op linkjes te klikken of bijlagen te openen van afzenders die je niet kent. Verwijder ze ook direct uit de map ‘Verwijderde items’.
  • Verwijder e-mails van banken of andere financiële instellingen waarin wordt gevraagd op linkjes te klikken of bijlagen te openen met verwijzing naar passen die gaan vervallen, betalingen die klaarstaan en dergelijke. Verwijder deze ook direct uit de map ‘Verwijderde items’.
  • Vertrouwt u een mail of link niet? Bel naar degene die het verstuurd lijkt te hebben om te checken of het klopt.
  • Krijg je een link om thuis te werken? Dat doen bedrijven over het algemeen niet. Trap hier niet in tenzij het expliciet is afgesproken. Sla er de noodprotocollen van uw bedrijf op na of vraag het aan je manager.
  • Klik nooit zomaar op afbeeldingen.

Wij adviseren u om aanhoudend scherp te blijven op e-mails, sms’jes en andere contactvormen waarvan u de inhoud niet vertrouwd. Het ene bericht is geraffineerder dan het andere. Bij twijfel neemt u liever een keer teveel contact op met de IT-afdeling van uw bedrijf.

Pas op voor uw digitale security maar bovenal op uw gezondheid!