Verharding verzekeringsmarkt

11 Oct 2020

AM Web publiceerde over de verharding van de verzekeringsmarkt. Ook onze directeur Coen van Ham kwam aan het woord. Hieronder de volledige tekst van dit artikel (bron: AM Web). 

Van Ham (Vanbreda): 'Verharding in de zakelijke brandmarkt is soms te gek voor woorden'

AM WebDe zakelijke verzekeringsmarkt kan zich opmaken voor een hete herfst: vooral bij brandverzekeringen regent het opzeggingen en premieverhogingen. "Verhogingen van 30% en soms nog veel meer zijn gangbaar en af en toe blijven bedrijven noodgedwongen zelfs zitten met een deels onverzekerd risico. Het is eigenlijk te gek voor woorden", vindt Coen van Ham, directeur van makelaar Vanbreda.

Bij verzekeraars is het – een paar positieve uitzonderingen niet te na gesproken - een en al aandelen terugtekenen en soms zelfs afscheid nemen van complete branches, zegt Van Ham. “En echt niet alleen bij slechte risico’s. Onze coassurantieportefeuille doet het technisch al jaren prima en ook bij ons regent het opzeggingen en premieverhogingen. Dat is nu al het derde seizoen op rij.” Het gaat met name om de brandmarkt. “In Transport en Aansprakelijkheid is het rustiger op de coassurantiemarkt, maar in Brand zijn premieverhogingen van 30% al een tijdje heel gangbaar. En dan komen geregeld ook stijgingen van 50% of meer voor.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Het gaat niet alleen om de premiestijgingen – die zijn klanten meestal nog wel bereid te slikken – maar steeds vaker worden risico’s niet meer voor 100% volgetekend op de beurs. “Wij hebben bijvoorbeeld veel klanten in de hout- en meubelindustrie. Nu is dat een wat lastiger te verzekeren risico, maar dat begrijpen mijn klanten ook. Die willen wel wat meer betalen. Alleen wordt het moeilijk als ze geconfronteerd worden met forse eigen risico’s van 7,5%, 10% of soms nog meer omdat we de polis niet volgetekend krijgen. Ik vind dat de verzekeraars hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hier laten liggen. Het is toch eigenlijk onbestaanbaar dat zwaardere brandrisico’s van overigens nette Nederlandse MKB-bedrijven niet meer adequaat verzekerd kunnen worden in Nederland?” Vanwege de Belgische wortels van Vanbreda lukt het nog weleens om bij de zuiderburen dekkingscapaciteit te vinden. “En anders moeten we naar Londen. Maar dat is ook bepaald niet gemakkelijk en de laatste jaren ook heel duur.”

Aandacht van politiek

Volgens Van Ham is het binnen de beursvereniging VNAB ook niet gemakkelijk om een oplossing te vinden. “De harde markt is onder de verzekeraars en makelaars die lid zijn van de VNAB natuurlijk al een tijdje een actueel thema. Maar het is ook dit jaar weer hetzelfde liedje.” De Vanbreda-directeur verwacht dat als het zo doorgaat politiek Den Haag er aandacht aan zal gaan besteden. “Deze trend is echt slecht voor de BV Nederland, en de tijden zijn voor veel van onze klanten al niet gemakkelijk.”

Marsh & McLennan signaleerde deze zomer al dat de zakelijke premies nog nooit zo sterk zijn gestegen als dit jaar. Chubb-topman Ron Verhulsdonck uitte zich begin dit jaar al over de plotselinge verharding in de (brand)markt. “Ik heb dat in 20 jaar slechts eenmaal eerder meegemaakt.”

Wereldwijde spreiding

De vereniging van risk- en insurancemanagers Narim maakt zich al langere tijd zorgen over de verharding in de markt. Voorzitter Adri van der Waart liet onlangs in een online paneldiscussie over het thema al weten dat het zinvol is om te kijken naar alternatieven. “De effecten van hele forse premiestijgingen en veel meer uitsluitingen merk je in eerste instantie vooral bij het vernieuwen van de huidige polissen. Als je gewend was veelal van dezelfde partijen gebruik te maken, kan het goed zijn eens verder te kijken. Bijvoorbeeld naar het wereldwijd spreiden van je risico’s. Dat is dan een mogelijkheid. Het is een onderwerp waarover je in elk geval het gesprek kunt aangaan, zeker met je makelaar, maar ook met verzekeraars.”

De Narim-voorzitter weet ook dat je realistisch moet zijn: “Na vele jaren van zachte marktomstandigheden moeten we accepteren dat een verharding op sommige gebieden nodig is. Maar het is de snelheid van verandering en de omvang van die verandering in zaken als enorme premieverhogingen. Die baart wel zorgen.”

Geen houding die je van een partner verwacht

In de discussie liet ook Julia Graham van de Britse Narim-tegenhanger weten dat de markt in rap tempo verhardt: “Het gedrag dat veel verzekeraars nu laten zien, is niet een houding die je verwacht van partners waarmee je een langdurige band hebt. Die band is gestoeld op vertrouwen en dat vertrouwen wordt op deze manier aangetast.” Van der Waart ziet dat ook op Europees niveau: “Op terreinen als bestuurdersaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid en crime is het een strijd om programma’s af te sluiten en te vernieuwen. Het is de vraag of verzekeraars ons hierin willen volgen en steunen.”

Frank Baron, voorzitter van de Aziatische riskmanagersorganisatie, ziet in ook in Azië de verharding toeslaan. “Bedrijven die hun zaken goed op orde hebben, worden op dezelfde manier behandeld als organisaties die het veel minder voor elkaar hebben. Ook zonder een groot claimverleden krijg je te maken met enorme premieverhogingen. Dat is enorm frustrerend en het is zeker niet goed voor de vertrouwensband.”