Nieuw voor particulieren: Directe Schadeafhandeling bij blikschade

1 Jul 2021

Vanaf 1 juli gaat de dienstverlening Directe Schadeafhandeling van start. Met deze dienstverlening verandert de manier waarop particulieren blikschade aan hun auto kunnen afhandelen. Heeft u uw auto alleen verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA)? Dan kunt u deze schade vanaf 1 juli direct melden bij uw eigen adviseur in plaats van de verzekeraar of adviseur van de tegenpartij. Uw eigen adviseur handelt vervolgens de schade voor u af.

Hoe werkt het nu?

Schade aan uw auto is altijd vervelend. Zeker als deze schade is veroorzaakt door een andere automobilist. Met een WA verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) kunt u deze schade verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij. U moet dan aantonen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Als dit lukt vergoedt de verzekeraar van de tegenpartij de schade aan u. Best gek eigenlijk, aangezien u ineens uw zaken moet regelen met een partij waar u zelf niet voor heeft gekozen.

Wat verandert er precies?

Om ervoor te zorgen dat u als particulier uw zaken gewoon kunt afhandelen met uw eigen vertrouwde tussenpersoon of verzekeraar, wordt de werkwijze Directe Schadeafhandeling (DSA) ingevoerd. U heeft dan de keuze om de schade bij uw eigen tussenpersoon of verzekeraar te melden óf bij de verzekeraar van de tegenpartij. Om de schade bij uw eigen adviseur in te kunnen dienen moet deze schade wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • U heeft alleen een WA verzekering
  • Er is sprake van blikschade
  • Het is duidelijk dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade

Bent u volledig casco (allrisk) verzekerd? Dan kan de schade (net als nu) altijd afgehandeld worden met uw eigen verzekeraar.

Schade en dan…

Voor het indienen van de schade is het altijd belangrijk dat u samen met de tegenpartij het schadeformulier volledig invult én ondertekent. Op basis van het formulier wordt beoordeeld of de tegenpartij inderdaad aansprakelijk is voor de schade aan uw auto. Als dat zo is, vergoedt uw eigen verzekeraar of tussenpersoon de schade direct aan u. Zo kunt u uw schade sneller laten herstellen en verhaalt uw tussenpersoon of verzekeraar deze zelf op de verzekeraar van de tegenpartij. In deze animatie van het Verbond van Verzekeraars wordt deze werkwijze nog een toegelicht.

Wanneer kunt u géén gebruik maken van Directe Schadeafhandeling?

In een aantal situaties is het niet mogelijk gebruik te maken van de werkwijze Directe Schadeafhandeling:

  • Als er discussie is over de aansprakelijkheid (bijvoorbeeld als er geen getuigen zijn of als beide automobilisten bij hoog en laag volhouden dat zij allebei ‘groen licht’ hadden op het kruispunt)
  • Als er sprake is van letselschade.


Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie over de werkwijze Directe Schadeafhandeling? Dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen. Onze collega’s van Team Schade helpen u graag verder.