Update pensioen en scheiding

In mei hebben wij u al geïnformeerd over de nieuwe Wet pensioenverdeling bij scheiding (WPS) die op 1 januari 2022 in zou gaan. Door deze nieuwe wet worden ex-partners minder afhankelijk van elkaar. Onder andere door de lange kabinetsformatie is deze wet opnieuw uitgesteld en treedt deze nu op 1 juli 2022 in werking. Omdat deze wet gevolgen kan hebben voor uw medewerkers en het belangrijk is dat u hen hier goed en tijdig over informeert, zetten we een en ander nog een keer voor u op een rij.

Huidige wetgeving

Volgens de huidige Wet verevening pensioenrechten bij echtscheiding (Wvps) moet het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd gelijk worden verdeeld na een scheiding. Hierdoor zijn de meeste ex-partners via hun pensioenregeling financieel levenslang met elkaar verbonden. Ook als ze al lang uit elkaar zijn. Dit kan vervelende situaties opleveren. Hieronder vindt u twee voorbeelden:

Gevolgen keuze voor vervroeging of uitstel

Als de partner die het pensioen heeft opgebouwd kiest voor vervroeging of juist uitstel van het pensioen heeft dit ook gevolgen voor de ex-partner. Het pensioen van de ex-partner gaat dan namelijk ook eerder of later in.

Scheiding te laat gemeld bij pensioenuitvoerder

Om ervoor te zorgen dat beide ex-partners het pensioen uitbetaald krijgen, moet de pensioenuitvoerder binnen twee jaar na de scheiding hiervan op de hoogte zijn gesteld. Als dit niet op tijd gebeurt, dan betaalt de pensioenuitvoerder het volledige pensioen aan de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd (de deelnemer). Hij of zij moet vervolgens het deel waar de ex-partner recht op heeft doorbetalen. Dit kan gemakkelijk leiden tot ruzie of ongemakkelijke situaties.

Ex-partners niet langer afhankelijk van elkaar

Met de WPS worden ex-partners minder afhankelijk zijn van elkaar en kan ieder een eigen keuze maken. Hiermee kunnen vervelende situaties voorkomen worden. We zetten de belangrijkste punten uit deze nieuwe wet voor u op een rij:

  • Elke partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit verandert niet.
  • Vanaf juli 2022 krijgt de ex-partner die recht heeft op een deel van het pensioen dat door de deelnemer is opgebouwd, een eigen pensioenrecht. Dit heet ‘conversie’.
  • Dit recht zorgt ervoor dat de ex-partner straks zelf bepaalt wat hij of zij met dat deel van het pensioen doet. Bijvoorbeeld eerder of later in laten gaan van het pensioen, een vast of een variabel pensioen, een hoog- of laagpensioen.
  • Als de partner die het pensioen opbouwt eerder komt te overlijden, behoudt de ex-partner het recht op zijn of haar deel van het opgebouwde pensioen.

Andere afspraken zijn mogelijk

De nieuwe wet gaat in op 1 juli 2022. Ex-partners hoeven niets te doen als ze het eens zijn met de (nieuwe) wettelijke regeling. De pensioenuitvoerder neemt contact op met beide partijen over de verdeling van het pensioen. Scheidingen die worden afgerond vóór inwerkingtreding van de WPS blijven vallen onder de oude wetgeving.

Het is mogelijk onderling andere afspraken te maken tijdens de scheiding. Deze afwijkende afspraken moeten de ex-partners binnen zes maanden doorgeven aan hun pensioenuitvoerders. 

Informeer uw medewerkers

Hoewel deze nieuwe wetgeving niet voor iedereen relevant zal zijn, is het toch belangrijk om uw medewerkers te informeren over deze veranderingen. Zo zorgt u ervoor dat zij goed weten wat zij kunnen en mogen verwachten en helpt u verrassingen te voorkomen. Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen? Dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze Pensioen Consultants.