Rookmelders verplicht

23 Mar 2022

Of u nu een koopwoning heeft of een woning huurt, in een nieuwbouwwoning woont of bestaande bouw. Vanaf 1 juli 2022 bent u verplicht om op iedere verdieping een rookmelder op te hangen.

Een rookmelder redt levens

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Giftige stoffen kunnen ervoor zorgen dat u al binnen enkele minuten bewusteloos raakt. Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk merkt dat er brand is in huis. Door op de juiste plekken rookmelders op te hangen, zorgt u ervoor dat u snel wordt gewaarschuwd, ook als u ligt te slapen en niets ruikt.

Rookmelders nu ook verplicht in bestaande bouw

Het was al verplicht om nieuwbouwwoningen te voorzien van rookmelders. Vanaf 1 juli aanstaande geldt deze verplichting dus ook voor bestaande bouw. U bent verplicht op iedere verdieping ten minste één rookmelder te plaatsen, meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om ook een rookmelder op te hangen in de ruimte waar je wasmachine en droger staan. En voor een grotere woning kunnen gekoppelde melders handig zijn, zodat ze allemaal afgaan.

Controleer rookmelders regelmatig

Alleen het ophangen van rookmelders is niet voldoende om uw woning zo veilig mogelijk te maken. Het is ook belangrijk dat u ze onderhoudt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • het stofvrij houden van de rookmelder
  • maandelijks testen van de rookmelder
  • het tijdig vervangen van de batterijen
  • een maximale levensduur van ca. 10 jaar

Dit geldt natuurlijk ook voor de rookmelders die u nu al heeft hangen in uw woning.

Rookmelders en uw inboedel- en woonverzekering

Heeft u nog geen rookmelders opgehangen? Dan adviseren wij u dit zo snel mogelijk te doen en niet te wachten tot 1 juli. Hiermee maakt u uw woning direct een stuk veiliger voor uzelf en kunt u levens redden. Daarnaast verwachten wij ook dat verzekeraars de komende jaren hun polisvoorwaarden hierop zullen gaan aanpassen.

Tips en adviezen van de brandweer

Wilt u graag meer weten over welke rookmelders er zijn, waar ze aan moeten voldoen en waar u ze het beste kunt ophangen? Kijk dan op de website van de brandweer. Hier vindt u alle adviezen en tips op een rij.