Actieve controle RDW op registratie WA-verzekering (land)bouwvoertuigen

18 Oct 2022

Heeft u één of meer (land)bouwvoertuigen? Dan bent u sinds 1 januari verplicht een kenteken te hebben voor deze voertuigen én een WA-verzekering. Vanaf 1 januari 2023 gaat de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) dit actief controleren. Staat uw voertuig dan nog niet geregistreerd als WA verzekerd, dan kunt u een boete van € 400 verwachten.

Nog 200.000 voertuigen niet volledig geregistreerd

(Land)bouwvoertuigen die worden gebruikt op de openbare weg en/of harder kunnen rijden dan 40 km/u moeten sinds 1 januari 2022 geregistreerd zijn. Dit houdt in dat zij een kenteken moeten hebben én een WA-verzekering. Inmiddels zijn er zo’n 750.000 voertuigen geregistreerd. Van ongeveer 200.000 van deze voertuigen is alleen nog geen WA-verzekering vastgelegd in het register van de RDW.

Check door de RDW

De verwachting is dat de eigenaren van die 200.000 voertuigen wel zijn verzekerd op basis van het chassisnummer en het merk en type, maar dit niet geregistreerd hebben. De RDW is daarom in september begonnen met het benaderen van eigenaren van (land)bouwvoertuigen om hen op te roepen deze registratie alsnog volledig af te ronden. Heeft u nog geen brief ontvangen maar wilt u zelf alvast checken of uw registratie volledig is? Doe dan de RDW Kentekencheck. Onder het kopje Status van het voertuig kunt u zien of uw voertuig als verzekerd staat aangemeld

Koppel uw verzekering aan uw voertuig

Voor veel van onze klanten hebben wij de polis al aangepast en het kenteken aangemeld als zijnde verzekerd. Blijkt uit de check bij het RDW dat uw verzekering nog niet geregistreerd staat? Laat het ons dan weten. Wij maken dit dan alsnog voor u in orde. Bent u nog helemaal niet verzekerd voor een (land)bouwvoertuig dat wel al een kenteken heeft? Ook dan helpen wij u graag verder.

Heeft u (land)bouwvoertuigen die nog géén kenteken hebben? Op de website van de RDW kunt u met behulp van een vragenlijst bepalen of uw (land)bouwvoertuig goedkeurings- of registratieplicht heeft.