Wet toekomst pensioenen Uitstel en amendement zorgen voor beweging
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is al sinds 1 juli 2023 van kracht. Toch blijft het onderwerp volop in de actualiteit, onder meer door het besluit om de transitieperiode te verlengen en de discussie over het amendement ‘inspraak invaren’. Wat betekent dit voor u als werkgever of HR-professional?
Transitieperiode: verlengd tot 2028
De oorspronkelijke deadline voor de omzetting van pensioenregelingen was 1 januari 2027. Echter vanaf ingang van de nieuwe wet lag er al een verzoek om dit met 1 jaar te verlengen. Dit was nog niet definitief vastgelegd in een besluit. Inmiddels heeft de Tweede Kamer ingestemd met een voorstel om deze termijn op te schuiven naar 1 januari 2028. Die ruimte lijkt welkom, want het aanpassen van pensioenregelingen is voor veel organisaties een intensief traject. Niet alleen inhoudelijk, maar ook vanwege afstemming met werknemers, ondernemingsraden en uitvoerders zoals verzekeraars en pensioenfondsen.
Amendement ‘inspraak invaren’ verworpen
De meeste aandacht ging de afgelopen periode uit naar het amendement dat individuele deelnemers aan pensioenfondsen het recht zou geven om bezwaar te maken tegen het zogenoemde ‘invaren’ van bestaande pensioenaanspraken in de nieuwe regeling. Nu geldt: invaren is het uitgangspunt, tenzij sociale partners hierover anders beslissen. Het amendement zou die lijn wijzigen door individuele inspraak mogelijk te maken.
Het voorstel leidde tot veel discussie. Onder meer de Raad van State, werkgeversorganisaties en de pensioenfederatie uitten zorgen over de uitvoerbaarheid en het risico op vertraging en versplintering van het stelsel. De Tweede Kamer heeft uiteindelijk tegen gestemd. Dat betekent dat er géén individueel bezwaarrecht komt en het oorspronkelijke uitgangspunt behouden blijft.
Goed om te weten: dit amendement was alleen van toepassing op pensioenfondsen. Werkgevers met een regeling bij een verzekeraar of PPI hoefden hier sowieso geen rekening mee te houden.
Tot slot
De ontwikkelingen rond de Wtp blijven in beweging. De verlenging van de transitieperiode biedt iets meer ruimte, maar het aanpassen van uw pensioenregeling aan de Wet toekomst pensioenen blijft een traject dat voorbereiding en afstemming vraagt. Goed overzicht, heldere keuzes en tijdige voorbereiding zijn belangrijk om tot een passende regeling te komen, op een manier die past bij uw organisatie én bij uw medewerkers.