Ondernemer aan het woord - Jaap van Vuure

Je hoeft niet alles te verzekeren, sommige risico’s kun je ook zelf dragen

Jaap van Vuure is een echte ondernemer. Al toen hij nog op school zat verkocht hij parfum op de markt en werkte hij ’s nachts in een bakkerij. Op zijn 18e kreeg hij een vakantiebaan bij de supermarkt in Callantsoog. Dat beviel zo goed dat hij besloot te blijven. Inmiddels is hij eigenaar van deze supermarkt en heeft hij daarnaast samen met een vriend Budget Food opgezet. Een supermarktketen met eigen vestigingen in heel Nederland. Zijn verzekeringen regelt hij met Vanbreda Risk & Benefits.

Jaap van VuureNieuwbouwplannen

Toen Jaap vakantiewerk ging doen bij de supermarkt in Callantsoog was het nog een C1000. De toenmalige eigenaren, de familie Van Dalsem, had nieuwbouwplannen klaar liggen en zou overstappen naar de formule van Albert Heijn. Jaap was enthousiast over deze plannen en wilde blijven om mee te kunnen groeien met de nieuwe winkel.

Grotere winkel en nieuwe formule

Dit bleek een succes. De combinatie van een grotere winkel en een nieuwe formule zorgde ervoor dat het steeds drukker werd. Niet alleen mensen uit Callantsoog zelf en toeristen wisten de winkel te vinden. Ook mensen uit de omgeving kwamen hier hun weekboodschappen doen. Bovendien was het de eerste supermarkt in Nederland die 365 dagen per jaar open was. Omdat de winkel is gevestigd in een toeristisch gebied, was er vrijstelling van de Winkelsluitingstijdenwet (inmiddels Winkeltijdenwet).

Zelf eigenaar van winkel én vastgoed

Na drie jaar gaf de familie Van Dalsem aan de winkel te willen verkopen. Jaap zag kansen en gaf aan interesse te hebben. Hij heeft de winkel overgenomen. Na zes jaar heeft hij ook het vastgoed kunnen kopen. ‘De combinatie van eigen vastgoed met een Albert Heijn franchise is een hele sterke. Hierdoor ben je onafhankelijk’. En dat is precies wat Jaap wil.

Nieuwe kansen

Al vrij snel na de overname werd Jaap naar eigen zeggen onrustig. ‘Als franchisenemer van Albert Heijn wordt alles voor je geregeld. Het was lucratief, maar je ondernemersbloed gaat er niet sneller van stromen. Ik miste het ondernemerschap’. Hij ging op zoek naar nieuwe kansen. Zo’n kans bood zich aan in de vorm van restpartijen.

'Het is leuk dat je iets nieuws opzet en dat je ziet dat het lukt.'

Budget Food

Samen met een vriend is Jaap gaan handelen in restpartijen. Die kochten ze op bij grote A-merken en verkochten ze door aan partijen als Action, Xenos en Big Bazaar. Toen ze een jaar of zeven terug merkten dat de grote merken steeds meer restricties mee gaven, zijn ze op zoek gegaan naar een oplossing. In die tijd werd ook C1000 overgenomen door Jumbo. De partner van Jaap kwam op het idee ook winkels over te gaan nemen. ‘Ik was hier eerst niet zo’n voorstander van maar het bleek een enorm succes. We zijn nu al zeven jaar bezig om de formule aan te scherpen en het wordt eigenlijk steeds beter. Eerst wilden we vijf winkels, dat werden er tien en nu alweer 15.

Midden in de samenleving

Het leuke van de supermarktbranche vindt Jaap dat je als ondernemer midden in de samenleving staat. Mensen ontmoeten elkaar in de winkel. Daarnaast werken er natuurlijk ook veel jongeren uit de omgeving in de supermarkt. Hij vindt het gaaf om te zien dat deze jongeren groeien. ‘Jonge gasten waarin ik iets herken van mezelf. Jonge gasten die ook die drive hebben en willen doorgroeien in het vak. Ik vind het mooi die te helpen, de juiste studie aan te bieden en extra aandacht te geven. Want eigenlijk kun je door hard en slim te werken het heel ver schoppen in de supermarktbranche.’

Ondernemen COVID-19Risicomanagement en ondernemerschap

Jaap heeft inmiddels meerdere bedrijven en zo’n 220 mensen in dienst. Goed risicomanagement is dan ook belangrijk maar veel ondernemers houden zich hier liever zo min mogelijk mee bezig. Ook Jaap. ‘Als starter weet je dat dit belangrijk is, maar je hebt zoveel aan je hoofd dat je het nog niet helemaal scherp hebt. Toen ik begon met ondernemen heb ik alle verzekeringen versnipperd. Ik merkte dat dat niet goed werkte en dat ik te veel betaalde.’ Jaap vertelt verder: ‘Je hoeft ook niet alles te verzekeren. Sommige risico’s kun je prima zelf dragen’. Het is belangrijk dat je als ondernemer hier zelf een goede afweging in kunt maken en dat een specialist hierin meedenkt.

Verzekering met alle toeters en bellen

Toen Jaap de supermarktpolis van Vanbreda zag (voorheen Kettlitz Wulfse), zag hij meteen dat het een fijn product is. ‘Hij is echt geschreven op de supermarkt, dus alle toeters en bellen zitten eraan. Je kunt niets over het hoofd zien’, aldus Jaap. ‘En dat tegen een mooie premie’.

Geruststelling bij schade

Maar niet alleen voorwaarden en premie spelen een rol. Voor Jaap is ook het contact met zijn vaste accountmanager belangrijk. ‘Ferrie en ik hebben een goede band. Er speelt altijd wel iets met zoveel bedrijven. Het is dan fijn te werken met een partij die je gerust stelt als er schade is. Je wilt als ondernemer zo min mogelijk gedoe. Dit is bij Vanbreda gewoon goed’.

Als voorbeeld vertelt Jaap over een schade na een brand in de fietsenwinkel naast hem. ‘Ons pand stond nog, maar we hadden veel rook- en waterschade. Je schrikt toch heel erg en vraagt je af wat er allemaal op je af gaat komen. Ik had die nacht al contact met Ferrie en gelukkig waren er binnen enkele uren mensen van de maatschappij die mij óók gerust stelden. Verder is er een contra-expert ingeschakeld door Vanbreda. Door al deze dingen had ik al snel het gevoel dat er inderdaad veel geregeld moest worden, maar dat het ook gewoon zo goed zou komen. Een half jaar later konden we de winkel ook alweer openen en weer een maand later zaten we alweer op hetzelfde niveau als voor de brand.’

'Je kan zoveel dingen vergeten, het is dan fijn als je een polis hebt waar alle toeters en bellen in zitten.'

Dromen en ambities

Op de vraag wat het ondernemerschap zo leuk maakt zegt Jaap ‘Het is leuk dat je iets nieuws opzet en dat je ziet dat het lukt. Je bent onafhankelijk en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Bij alles wat ik doe gaan er twee dingen goed en één fout. Zo kom je toch telkens een stapje verder.’ Nieuwe plannen liggen al klaar. Zo wil hij met Budget Food verder groeien naar 20 winkels. En daarna… dan komt er vanzelf weer iets nieuws voorbij. ‘Dus ja, het is eigenlijk nooit klaar’.

 

foto: Distrifood