Ondernemer aan het woord: Maik Schaffner - Jumbo de Akker

Bij de Jumbo van Maik Schaffner brak brand uit - “Je hebt geen idee hoeveel impact zoiets heeft”

Als ondernemer is het extra belangrijk om je goed te verzekeren. Je hebt namelijk altijd te maken met bedrijfsrisico’s. En soms komen die risico’s dichterbij dan je zou willen. Dat ondervond ook Maik Schaffner, eigenaar van Jumbo de Aker in Amsterdam, toen er brand uitbrak in zijn winkel.

Maik SchaffnerHalsoverkop naar huis

Maik Schaffner is in Zuid-Frankrijk als het gebeurt. In de nacht van 6 juli 2023 wordt er voor de deur van zijn Jumbo-vestiging een scooter in brand gestoken. Daardoor springt de ruit van de winkel, komt de rook de winkel in en worden de sprinklers geactiveerd. “Ik werd gebeld dat er brand was,” vertelt Schaffner. “Eerst zeiden we nog: oké, dan gaan we gewoon om 9 uur open in plaats van 7 uur. We regelen het wel. Maar al snel bleek het foute boel, dus sprong ik in de auto terug naar Amsterdam.”

Terwijl Schaffner halsoverkop naar Nederland rijdt, is bij zijn supermarkt de brandweer al ter plaatse. Later arriveert ook Stichting Salvage, de hulpverlener namens de verschillende brandverzekeraars. Schaffner: “Toen ik om drie uur ’s middags aankwam, had ik tien uur in de auto gezeten. Ik had het gevoel dat ik de regie totaal kwijt was. Er was inmiddels ook al een contra-expert aanwezig en er zou een opkoper komen voor de voorraden. Terwijl ik nog niet eens mijn winkel had bekeken.”

Brand- en rookschade

De zaak van Schaffner heeft brandschade, maar ook rookschade, die nog veel verraderlijker blijkt. “Rondom het kassapark was de sprinklerinstallatie afgegaan, waardoor alle kassa’s en computers onder water stonden. Dat was de directe brandschade. De rest van de winkel leek op het eerste oog prima, waardoor ik dacht dat het allemaal nog meeviel. Maar het roet bleek overal te zitten. Op alle producten, in elk hoekje, de koeling, de kanalen en zelfs op de eerste verdieping. Uiteindelijk moesten alle producten worden weggegooid. De winkel moest leeg, worden schoongemaakt, onderdelen moesten worden vervangen en de schappen weer gevuld. Uiteindelijk zijn we anderhalve week dicht geweest.”

Ze zeiden: Dit komt goed, je bent goed verzekerd.

Grote impact

Na zo’n gebeurtenis moeten direct heel veel beslissingen worden genomen. Dat valt niet mee vanaf een afstand, zeker niet onderweg vanuit de auto. Nadat met de bedrijfsleider en de Stichting Salvage de praktische besluiten genomen zijn belt Schaffner met Bart, zijn vaste accountmanager van Vanbreda. “Ik dacht: wat er ook gebeurt, de verzekering moet hiervan weten. Bart, mijn accountmanager, zette direct alle lijntjes uit. Hij was bereikbaar, terwijl de experts hun werk deden. En ondertussen bleef hij me geruststellen dat het allemaal goed zou komen. Dat was nodig, want wij kruideniers willen ieder dubbeltje precies weten. En bij schadeafhandeling werkt dat niet zo. Wat is precies je brandschade, wat is je omzetschade? Hoe bereken je dat? Dat wist ik allemaal niet.”

“Je hebt geen idee hoeveel impact zoiets heeft,” gaat Schaffner verder. “Je hebt schade van je artikelen en je inventaris, maar natuurlijk ook van je omzet. Want omdat je winkel dicht is, komt er geen omzet binnen. Ondertussen worden de weekfacturen van de weken ervoor gewoon belast. En voor je het weet loop je een paar ton tot een miljoen achter. Overigens ben ik daar geen seconde over in paniek geweest. Ze zeiden ook: dit komt goed, je bent goed verzekerd. Maar op een gegeven moment zie je je bankrekening leeglopen en moet je bijsturen, zodat je voldoende liquide middelen hebt. Daar had ik Vanbreda wel bij nodig, om achter bepaalde zaken aan te gaan. Want op een gegeven moment wordt het echt een bureaucratie.”

Mijn tip: lees je polis door, zodat je weet wat erin staat.

Advies voor andere ondernemers

Natuurlijk hoopt Schaffner dat hij een voorval als dit nooit meer meemaakt. Maar mocht zoiets nog eens gebeuren, dan wil hij in ieder geval in de buurt zijn. “Dan heb ik meteen zelf de regie in handen. Tegelijkertijd: helemaal aan het begin heb je niets te sturen, maar word je gestuurd. Dat is het stuk met de politie, de brandweer, Stichting Salvage. Dat wil ik trouwens wel meegeven aan collega-ondernemers: maak je geen zorgen, zij doen het voorwerk. En de verzekering regelt het verder.”

Wat raadt Schaffner andere ondernemers nog meer aan? “Lees je polis door, zodat je weet wat erin staat. Mijn accountmanager Bart en ik nemen één keer per jaar alle verzekeringen door. Want voor een gevoel van regie in zo’n situatie, helpt het om te weten wat er in je polis staat. En de Supermarktpolis zit echt goed in elkaar. Dat kan ik nu uit eigen ervaring zeggen.”

Tip bij brandschade