Waar u op moet letten als u een brandverzekering afsluit

Brand is een veel voorkomend risico bij ondernemers en krijgt vaak veel aandacht. Logisch want de gevolgen van een bedrijfsbrand gaan verder dan alleen materiële schade. Uw hele bedrijf kan stil komen te liggen. Veel ondernemers kiezen ervoor dit risico af te dekken. Dit betekent niet dat u geen preventiemaatregelen hoeft te treffen. Een recente uitspraak van een rechter bevestigt dit.

Uitspraak rechter in voordeel verzekeraar

De rechtbank in Amsterdam oordeelde in januari 2021 dat een verzekeraar brandschade in een Aziatisch restaurant niet hoeft te dekken. Volgens de verzekeraar was de brand ontstaan door gebrekkig onderhoud terwijl in de horecaclausule van de betreffende verzekering was vastgelegd dat de elektrische installatie van het restaurant eens in de vijf jaar gecontroleerd moet worden volgens de NEN 3140-norm. In oktober 2022 heeft de rechter deze uitspraak in hoger beroep bevestigd.

De volledige uitspraak vind u hier

 

Welke preventiemaatregelen heeft u getroffen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook als u volgens de polis niet verplicht bent bepaalde preventiemaatregen te nemen zijn een aantal preventiezaken voor iedereen van belang waaronder de volgende punten:

  • Check de voorwaarden en clausules van uw verzekering goed en weet wat uw verplichtingen zijn;
  • Laat uw elektrische installatie keuren conform de NEN / Scope normen;
  • Laat uw blusmiddelen tijdig controleren;
  • Check of uw bouwkundige en elektronische beveiliging voldoet aan de Borg-normen;
  • Zijn er herstelpunten? Zorg dan dat deze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd;
  • Heeft er een inspectie plaats gevonden? Volg dan de te treffen maatregelen op.

 Natuurlijk kijken wij graag met u mee. Want ook dat hoort bij het écht samen managen van uw bedrijfsrisico’s. Weet u welke maatregelen u al heeft genomen en welke nog mogelijk of zelfs noodzakelijk zijn?

Wilt u meer informatie of een afspraak? Neem dan contact op met een van onze adviseurs van team Risk. Zij helpen u graag verder.