Ervaring opdoen en werken aan je persoonlijke ontwikkeling

Wellicht heeft u één hen al weleens gesproken? Laura Otto, Jari Aantjes en Roelf Lok. De Young Professionals die sinds afgelopen zomer een traineeship volgen binnen Vanbreda Risk & Benefits. Binnen dit programma maken zij kennis met het vak risicomanagement, kunnen zij werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en mogen zij verschillende projecten binnen ons bedrijf opstarten en uitvoeren. Een mooie kans, óók voor Vanbreda. We zijn in gesprek met Laura en Jari.

Laura Otto

Verschillende achtergronden

De Young Professionals bij Vanbreda hebben verschillende achtergronden als het gaat om opleiding en interesse. Zo vindt Laura taal interessant maar vindt ze het nog leuker om dingen uit te pluizen en op zoek te gaan naar (technische) oplossingen. Na haar studie Journalistiek wilde zij zich het liefst op dit vlak verder ontwikkelen. En als het even kon in de praktijk. De vacature Procesanalist bij Vanbreda sloot hier mooi op aan. Jari liep al stage bij Vanbreda en is na zijn stage aan de slag gegaan als Young Professional bij het team Zorg & Inkomen.

Leren in en vanuit de praktijk

Eén van de kenmerken van het Young Professionals programma is training on the job. Laura en Jari draaien dan ook meteen mee binnen hun team. Laura vertelt: ‘Het programma houdt in principe in dat je een functie krijgt (net als ieder ander) waar je op wordt ingewerkt. Er wordt alleen rekening mee gehouden dat je vrij nieuw bent, ook in de markt in mijn geval.’

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling

Behalve het inwerken op hun eigen functie, krijgen de Young Professionals een interne opleiding en werken zij aan hun persoonlijke ontwikkeling.  Zo wordt er gewerkt aan verschillende projecten, hebben zij inmiddels met succes een Lean training afgerond en is er veel ruimte voor het delen van ideeën om zaken te verbeteren binnen de organisatie. ‘Iedereen staat er super open in als je ideeën hebt en wilt uitwerken. Ik loop er eigenlijk nooit tegenaan dat die ideeën niet open ontvangen worden’, aldus Jari. 

Jari Aantjes

Een ander beeld van de verzekeringswereld

Laura en Jari zijn inmiddels zo’n vijf maanden aan het werk bij Vanbreda. Bij de vraag naar wat hen tot nu toe het meeste opvalt vertelt Jari: ‘Het beeld van de verzekeringsbranche is vaak ‘die willen geld verdienen’. Terwijl wij als Vanbreda echt voor het advies staan. Dit moet passen bij de klant en hij moet er echt beter van worden. Vooraf dacht ik dat het meer premiegericht zou zijn, maar ik kom er nu achter dat het verhaal eromheen wel veel breder is en de oplossing niet altijd een verzekering is’.

Laura vult dit aan vanuit haar eigen functie: ‘Ik denk dat men de verzekeringsmarkt vaak ziet als een markt die achterloopt als het gaat om technische ontwikkeling. Wat ik goed vind is dat Vanbreda juist wel heel erg open staat voor verandering. Dat is ook één van de redenen waarom wij als Young Professionals zijn aangenomen. Er wordt gevraagd naar onze input en we worden gemotiveerd om onze ideeën te delen. Door hiervoor open te staan, kun je als organisatie verbeteren en verandering voor elkaar krijgen. Dat vind ik wel heel mooi aan dit bedrijf.’

Young Professionals: open blik en frisse wind

En dat is precies een van de redenen waarom Vanbreda zoveel waarde hecht aan Young Professionals. De Young Professionals krijgen volop ruimte om kennis en ervaring op te doen in een professionele omgeving. Daar hebben niet alleen zij wat aan. Ook de organisatie heeft hier profijt van. Juist omdat deze Young Professionals nog weinig ervaring hebben, kijken zij net anders tegen dingen aan en kiezen ze vaker een andere aanpak. Ze durven vragen te stellen en gebaande paden ter discussie te stellen. Met deze open blik zorgen ze voor een frisse wind, waar ons hele bedrijf zijn voordeel mee kan doen.