• Neem contact op +31 (0)88 - 273 32 00
 • Liever teruggebeld worden? Klik hier
 • Schademelden

Wilt u investeren in zonnepanelen?

zonnepanelen verzekeringBespreek uw plannen vóóraf ook met uw verzekeringsadviseur

Steeds meer ondernemers investeren in zonnepanelen. Om bij te dragen aan een beter milieu. Of om bijvoorbeeld kosten te besparen op energie. Het is een grote investering die u veel voordeel op kan leveren. Deze investering wilt u natuurijk goed verzekerd hebben. Wat zijn de gevolgen voor de huidige brandpolis van uw pand als u ze plaatst op uw dak. Laat u hier vóóraf over informeren. Zo voorkomt u verrassingen achteraf.

Veel voorkomende schades

Schades aan gebouwen met zonnepanelen komen steeds vaker voor. Zonnepanelen op uw dak kunnen de volgende schades veroorzaken:

 • Het instorten van het dak door overgewicht
 • Brand ontstaan op het dak door aansluiting van de zonnepanelen
 • Gevolgschade ontstaan door de panelen door wind- en sneeuwdruk

Verzekeraars terughoudend

Door de toename van het aantal schades, worden verzekeraars steeds terughoudender als het gaat om het verzekeren van gebouwen met zonnepanelen. Vóór u investeert in zonnepanelen is het dan ook belangrijk dat u zich goed laat informeren over deze risico’s en hoe u deze kunt beperken.

Steeds hogere eisen

Om de risico’s te verkleinen, stellen verzekeraars steeds hogere eisen aan gebouwen met zonnepanelen. Zowel bouwkundige als installatietechnische eisen. Daarnaast moeten ondernemers ook aan steeds meer organisatorische wensen en eisen van de verzekeraar voldoen om een gebouw met zonnepanelen te kunnen onderbrengen. Denk hierbij onder andere aan:

 • Ga altijd met installateurs in zee die voldoende opgeleid en gecertificeerd zijn.
 • Laat vooraf een (dak)constructieberekening door een constructeur / architect maken.
 • Plaats (al tijdens de ontwerpfase) onbrandbaar isolatiemateriaal onder de PV-installatie. Is dit niet aanwezig? Tref dan maatregelen om de kans op brand zoveel mogelijk te beperken.
 • Zorg voor voldoende onderwijs en instructie van werknemers die moeten omgaan met de zonnepaneel installatie.
 • Hang rookmelders op in de buurt van de omvormers.
 • Neem mogelijke calamiteiten met de zonnepanelen op in het bedrijfsnoodplan en oefen deze.

Laat u vóóraf informeren

Als u schade heeft als gevolg van bijvoorbeeld brand of diefstal, heeft u al genoeg zaken die geregeld moeten worden. U zit er dan niet op te wachten dat een schade niet vergoed wordt terwijl u dacht dat u uw verzekeringen goed op orde had. Een investering in zonnepanelen zorgt er echter voor dat uw risico’s kunnen veranderen. Om verrassingen te voorkomen adviseren wij u dan ook om u vóóraf goed te laten informeren over hoe u de risico’s kunt beperken en zo verzekerbaar kunt houden.

Meer informatie

Bent u van plan zonnepanelen te plaatsen op uw bedrijfspand? Of wilt u graag meer informatie over het afdekken van de risico’s die het plaatsen van zonnepanelen met zich meebrengen? Neem dan contact met ons op via 088 – 273 33 30 of stuur een e-mail naar risk@vanbredanl.com. Wij helpen u graag verder.