Uitstel pensioenwet tot 1 januari 2023

Op 10 mei is bekend gemaakt dat de nieuwe pensioenwet minimaal een jaar later in zal gaan, namelijk op 1 januari 2023. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de complexiteit van de nieuwe wetgeving, de hoeveelheid tijd, geld en belangen die hierbij een rol spelen. Ondanks het uitstel is het streven van minister Koolmees dat het nieuwe pensioenstelsel, zoals eerder overeengekomen, nog gewoon in 2026 in gaat.

De belangrijkste punten uit het pensioenakkoord op een rij

Al meer dan 10 jaar wordt er gesproken over het herzien van het pensioenstelsel. In juni 2020 is er overeenkomst bereikt over de invulling hiervan. In het nieuwe stelsel wordt een beschikbare premie het uitgangspunt. Dit betekent een overstap van een 'pensioenaanspraak' naar een 'pensioenverwachting' en dat er dus geen harde beloften meer worden gedaan over de hoogte van pensioenen. Wij hebben de belangrijkstepunten uit het pensioenakkoord voor u op een rij gezet.

De belangrijkste punten uit het pensioenakkoord op een rij

Wat betekent uitstel van de pensioenwet voor u?

De pensioenwet gaat minimaal 1 jaar later in, op 1 januari 2023. Om ook echt over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel is vier jaar uitgetrokken. Deze tijd hebben pensioenfondsen en werkgevers nodig om bestaande regelingen aan te passen op de nieuwe wetgeving. Hoewel de pensioenwet minimaal een jaar later zal in gaan, hoopt Minister Koolmees echter dat het nieuwe pensioenstelstel nog gewoon op 1 januari 2026 in kan gaan. Voor u als werkgever is het dan ook nog steeds belangrijk om u nu alvast te verdiepen in het Pensioenakkoord. Zo kunt u eventuele gevolgen tijdig signaleren, goed analyseren en beoordelen hoe hier binnen uw organisatie om kunt gaan.  Zo weet u zeker dat u voldoende tijd en ruimte heeft om tot regeling te komen voor u én uw medewerkers.