Cybercriminaliteit
Aandachtspunten om grip te krijgen én houden op cyberrisico's
Uit het trendrapport '(On)bewuste financiële risico's' blijkt dat veel ondernemers zich steeds meer zorgen maken om cybercriminaliteit. Logisch. Het aantal wereldwijde meldingen is de afgelopen 5 jaar verdrievoudigd en het soort aanvallen wordt steeds heviger. Het is én blijft dan ook belangrijk om goed grip te krijgen en houden op de risico’s die de huidige technologische ontwikkelingen met zich meebrengen. Of het nu gaat om een groot of een klein bedrijf. Een multinational of een lokale supermarkt. We zetten voor u op een rij waar u dan aan moet denken.
Ook softwarebedrijven en hostingpartijen mikpunt
De laatste maanden richten cybercriminelen zich steeds vaker op dienstverleners binnen de ICT en hosting partijen. Ook de bedrijven die gebruik maken van deze dienstverlening ondervinden schade van deze aanvallen. Dit blijkt onder andere uit een aanval eerder dit jaar op een softwarebedrijf, waardoor 139 organisaties melding deden van een datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens. Hieronder bevonden zich 16 overheidsorganisaties, maar ook organisaties als NS, KNVB, NGF, Arboned, VodafoneZiggo en ProRail. Dit incident staat niet op zichzelf. Het laat zien dat een directe, maar ook een indirecte cyberinbreuk tot serieuze schade kan leiden. (Bron: 139 organisaties melden datalek bij toezichthouder).
Maak het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk
Hoewel iedere cyberaanval anders is, hebben ze allemaal één ding met elkaar gemeen: elke aanval heeft schade en ongemak tot gevolg. Denk aan het herstellen van bestanden, het tijdelijk niet beschikbaar zijn van systemen of een losgeld-eis. Dat kost u tijd en geld wat u liever aan andere zaken wilt besteden. Het is dan ook belangrijk om het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Dat begint bij goed inzicht in uw processen en werkwijzen.
Drie zaken van belang voor het managen van cyberrisico’s
Het management van cyberrisico’s is natuurlijk sterk afhankelijk van het type bedrijf, maar in het algemeen zijn drie zaken van belang als het gaat om het zoveel mogelijk verkleinen van deze risico’s:
- Bewustwording bij u én uw personeel
- Werken met de juiste software en IT-leveranciers
- Het nemen van de juiste (overige) preventiemaatregelen
Heeft u dit op orde? Dan kunt u daarna bepalen of de risico’s aanvullend afgedekt moeten worden met een cyberverzekering.
Uw cyberrisico’s in kaart
Uit het trendrapport (On)bewuste financiele risico's blijkt niet alleen dat ondernemend Nederland zich steeds meer zorgen maakt over cybercriminialiteit. Veel ondernemers vinden het nog lastig om ook echt grip te krijgen op deze risico’s. Om u hierbij te ondersteunen zijn wij in gesprek gegaan met Datamex en Kennedy van der Laan Advocaten. Samen hebben zij de Cyber Securty Scan ontwikkeld. Een scan waarmee u een goed beeld krijgt van de risico’s die u loopt en hoe u deze risico’s kunt verkleinen. Meer informatie over deze scan vind u in de flyer Cyber Security Scan van Datamex en Kennedy Van der Laan Advocaten.