Biedt uw werkgever geen pensioenregeling

19 Feb 2019

Toen het CBS eind vorig jaar meldde dat 13% van de werknemers in Nederland geen pensioenregeling heeft, kwam dat als een verrassing. Er werd aangenomen dat dat percentage veel lager lag. Bouwt u ook geen pensioen op bij uw werkgever? Kom dan in actie.

Eind 2016 bouwden in totaal 856.000 werknemers geen pensioen op. Dat is 13% van alle werknemers. In eerdere tellingen werd uitgegaan van 4%, maar het CBS heeft nu een nauwkeurigere methode gebruikt en daaruit bleek een veel hoger percentage pensioenlozen. Een groot deel (40%) van de werknemers zonder pensioenregeling heeft een vast contract. De overige werknemers hebben een tijdelijk of flexibel contract.

Bent u werkgever en heeft u niets geregeld voor uw medewerkers?

Bedenk dan dat een pensioenregeling voor veel gepensioneerden naast de AOW de belangrijkste bron van inkomsten is. En dat voor velen zelf sparen voor een aanvullend inkomen een brug te ver is. Een pensioenregeling is er in veel varianten. Profileer uzelf als een goede werkgever: laat u daarom goed adviseren, zodat u een regeling krijgt die bij uw bedrijf past, en uw medewerkers helpt aan een spaarpot voor hun oudedag.

Zelf pensioen opbouwen

Financiële zekerheid op latere leeftijd is erg belangrijk. En een pensioenregeling bij uw werkgever levert een aanzienlijke bijdrage aan uw toekomstige inkomen. Denk er daarom niet te gemakkelijk over als uw werkgever een dergelijke regeling niet aanbiedt. Uw bedrijf heeft geen pensioenplicht, dus u zult zelf iets moeten doen om voor pensioeninkomsten te zorgen. Met ons kunt u bespreken hoe u dat het beste aanpakt.

Eerst een analyse…

Het uitgangspunt voor ons advies zijn uw wensen en mogelijkheden voor uw pensioen. Daarom willen we eerst een goed beeld krijgen en vragen wij naar het volledige financiële plaatje. Hoe hoog is uw inkomen, wat doet u aan vermogensvorming? Heeft u een koopwoning en wanneer is de hypotheek afgelost? Heeft u kinderen en tot wanneer verwacht u hen financieel te moeten ondersteunen? Heeft u bij eerdere werkgevers al pensioen opgebouwd en zo ja, hoe staat dit pensioen ervoor? Ook uw leeftijd en de tijd die u nog rest om pensioen op te bouwen, zijn uiteraard belangrijk om te weten.

…dan advies

Pas als we een beeld hebben van uw mogelijkheden en uw behoeften, adviseren wij u over maatregelen.

Meer weten?
Bouwt u geen pensioen op of bent u bang dat het niet voldoende is? Neem dan contact op met Robert Hilhorst.